Již při plánování novostavby jsem přemýšlel o zřízení FVE na střechu domu. Po opravdu složitém úředním šimlu jsem pomocí firmy, která prováděla instalaci FVE panelů, docílil instalace kompletní fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 15,01 kWp. Samozřejmě jsem vše zařídil tak, abych co nejvíce vyrobené energie využil v rodinném domě, například pro ohřev TUV a akumulaci otopné vody. Zvykli jsme si na denní režim, kdy pouštět pračku, myčku a všechny běžné spotřebiče nacházející se v rodinném domě. Avšak instalovaný výkon od jara do podzimu prakticky nešel využít.
Neustále jsem přemýšlel, jak přebytečnou energii využít. Až jednou jsem na rodinné dovolené potkal Peugeot 106 s nápisy Electrique. Od té doby jsem ve svém volném čase nedělal nic jiného než hledal na internetu podrobnosti o tom, kdy a kdo a jak vyráběli tento malý elektromobil. Zjistil jsem samozřejmě, že není sám a již jeho předchůdci jako Citroen AX byly také vyráběny s čistě elektrickým pohonem. Následovaly Citroen Saxo, Berlingo, Peugeot 106, Partner atd.
Já jsem měl jasnou vizi: jezdit na FVE! Bohužel a zřejmě kvůli vysoké pořizovací ceně něco kolem 750 tisíc a dalších 450 tisíc byla dotace od státu (aspoň takovou mám informaci) si tyto elektrická vozidla pořizovali nejvíce firmy, které se motaly kolem energetiky, takže to byla služební vozidla. A tak tedy většina byla dvoumístná a třídveřová, ale byly i čtyřmístné a Berlingo nebo Partner pětimístné! Jelikož jsme v tu dobu byli už tříčlenná rodina, tak představa o třídveřovém autě, jak budeme upínat dítě do sedačky a cpát se z předních dveří dozadu rozhodně nepřipadala v úvahu. Takže moje podmínka byla sehnat pětidvéřové Saxo nebo Peugeot 106. Musím uznat, že to byl nadlidský úkol. Buď byla cena nesmyslná nebo měli už velký nájezd a třeba i poruchu.
Až jednou jsem narazil na inzerát z Rakouska o prodeji Saxa s velmi malým nájezdem (do 20 tisíc) v pětimístné verzi za zajímavou cenu. Neváhal jsem a pomocí kolegy z práce jsme rychle dohodli návštěvu. Bylo to bohužel až u italských hranic a tak jsem jel rovnou i s platem. Tenkrát si samozřejmě ještě všichni mohli nechat zdát o nabíjecích stanicích a tak tedy plato byla jediná možnost.
Nebudu to protahovat. Přivezli jsme si domů Saxo, které bylo do provozu uvedeno v roce 2005 a tím začala naše emobilita čistě na FVE.
Proč jsem si pořídil první elektromobil?
Re: Proč jsem si pořídil první elektromobil?
Ahoj, musim říct, že též pro mě byl hybným momentem k pořízení nějakého prvního elektro-vehyklu solár na střeše a myšlenka, co s tou obnovitelnou energií provedu, když jí náhodou bude víc, než co zbaští lednička, pračka, bojler apod, však to znáte
A tak jsem si pořídil nejprve čínský elektrický skútr s myšlenkou ho přestavět z původních Pb na LiFePO baterky, k tomu silnější regulátor, motor atd, prostě tuning se vším všudy. A tak se i stalo. Nějakou dobu jsem si takle spokojeně jezdil, dojezd byl pěkných cca 80km, než skútr postihla závada, se kterou chudák dodnes stojí rozebraný u bráchy na dvorku. Snad čas někdy dovolí a opět ho zprovozním. No ale mezitím u mě nadšení do elektromobility rozhodně nepolevilo, spíš naopak, a tak jsem si někdy v roce 2016 pořídil první elektroauto - žlutého Peugeota 106 ještě s původními NiCd akumulátory, na které tehdy zvládl ujet poměrně slušných asi 70km. Nebylo to ale vždy za každých podmínek, pochopitelně se mu nejlépe dařilo v létě a baterky ze sebe dostaly nejvíc při asi 20-30°C teplotě. Naopak v zimě sice fungovaly, ale dojezd spadnul někam k 60ti km. Co je ale poměrně velkým plusem u tohoto auta, že do něho inženýři namontovali benzinové Webasto topení, takže člověk neklepe kosu, ani když ho baterka někde nedejbože nechá na holičkách a ani z ní neodebírá tolik cennou energii.
Je ale pravdou, že toto auto už jsem na našem soláru mockrát nedobíjel, protože má takovou spotřebu, že bych ten solár pořád udržoval ve vybitém stavu
Ale to mi nějak nevadilo, nabíjení řeším z důvodu bydlení v Praze na veřejných nabíječkách, a to převážně bezplatně.
K tomu, protože nadšení stále nevyprchalo, jsem si pořádil i starší Teslu model S 85D a nemužu si ji zatím vynachválit. Nabíjení mě nijak nezdržuje - spojuji ho s nutným nákupem, nebo si jdu zasportovat a naopak nemusím řešit kdy a jak pojedu na levnou pumpu tankovat a ještě před tím kolikrát čekat frontu. Další věc jsou již nespočetkrát omílané fantastické jízdní vlastnosti, nojo, ale když o tom člověk pořád jen nečte a konečně to zkusí, to je potom jiný kafe a upřímně, už ani jiné auto nechce. A skousne i to, že delší cesty se musejí trochu plánovat, především kde a jak dlouho nabiju apod. Ve městě pak o dobíjení nemá smysl ani mluvit, ikdyž bydlím v paneláku, je to pro mě naprostá pohoda. Dopravuji se tedy tiše, v rámci možností bez lokálních emisí (ano, brzdy i gumy nějaké ty emise vyprodukují, ale to u každého auta), s úžasnou dynamikou která dělá neustále úsměv v krásnym velkym autě, který navíc umí jezdit zadarmo.
To jsou tedy mé důvody, proč jsem si pořídil elektromobil a potažmo Teslu
EDIT: kdyby někoho zajímaly více zkušenosti s tím mým Peugeotkem, podařilo se mi udělat rozhovor též s jedním nadšencem, který navíc umí pěkně psát (vyšel též článek ve Světě motorů).. video, ze kterého článek čerpá je zde: https://youtu.be/JSo7pDI6w3g

Je ale pravdou, že toto auto už jsem na našem soláru mockrát nedobíjel, protože má takovou spotřebu, že bych ten solár pořád udržoval ve vybitém stavu

K tomu, protože nadšení stále nevyprchalo, jsem si pořádil i starší Teslu model S 85D a nemužu si ji zatím vynachválit. Nabíjení mě nijak nezdržuje - spojuji ho s nutným nákupem, nebo si jdu zasportovat a naopak nemusím řešit kdy a jak pojedu na levnou pumpu tankovat a ještě před tím kolikrát čekat frontu. Další věc jsou již nespočetkrát omílané fantastické jízdní vlastnosti, nojo, ale když o tom člověk pořád jen nečte a konečně to zkusí, to je potom jiný kafe a upřímně, už ani jiné auto nechce. A skousne i to, že delší cesty se musejí trochu plánovat, především kde a jak dlouho nabiju apod. Ve městě pak o dobíjení nemá smysl ani mluvit, ikdyž bydlím v paneláku, je to pro mě naprostá pohoda. Dopravuji se tedy tiše, v rámci možností bez lokálních emisí (ano, brzdy i gumy nějaké ty emise vyprodukují, ale to u každého auta), s úžasnou dynamikou která dělá neustále úsměv v krásnym velkym autě, který navíc umí jezdit zadarmo.
To jsou tedy mé důvody, proč jsem si pořídil elektromobil a potažmo Teslu

EDIT: kdyby někoho zajímaly více zkušenosti s tím mým Peugeotkem, podařilo se mi udělat rozhovor též s jedním nadšencem, který navíc umí pěkně psát (vyšel též článek ve Světě motorů).. video, ze kterého článek čerpá je zde: https://youtu.be/JSo7pDI6w3g
Re: Proč jsem si pořídil první elektromobil?
Jak článek, tak video jsem viděl a mohu jen doporučit.
Samozřejmě pořád dokola řešíme emise. Dobře, v podstatě nikam ani diskuze inteligentních lidí nevede. Když toto pomineme jako podstatnou poznámku, mě jako uživatele elektromobilu a jsem schopen využít solární elektrárny co se týče elektromobilu na sto procent. Samozřejmě jsem se musel oprostit od klasiky jako přijedu k pumpě, fouknu tam za 1800 korun benzín nebo naftu a mažu dál. Ano, já bych chtěl toto vše přeskočit. Není to jen tak naplánovat kdy pojedeme eautem a kdy spalovákem. Nakonec, když jsme nad tím opravdu začali přemýšlet, to dopadlo tak, že spalovák vyjel v průběhu roku dvě nádrže a eauto cca 25 tisíc km. Nebudu tady házet čísly a ten kdo nejen přemýšlí o ekologii a o jen lokálních emisích znamená úspora zhruba 40-45 tisíc na palivu zdarma, když započítám pouze nabíjení z FVE. Ano, nebuďme detailisti ve smyslu něco stálo pořízení FVE a eauta a přizpůsobení nabíjení z FVE. Ano, je především boj naučit vlastní manželku pro dodržování určitých pravidel pro maximalizování FVE instalované na střeše domu. Můžu s čistou duší říct: povedlo se. Jezdíme na FVE. Jasně, čekám komentáře ve smyslu: “A co přes zimu?” Máme možnosti nabíjet přes zimu třeba při nákupu nebo ob několik dnů z FVE, protože jsme podstatně zvýšili dojezd cca třikrát oproti původní Ni-Cd baterii. Dobře, když všechno přepočítáme na pořizovací náklady prvního eauta a přestavbu po pěti letech na Li-ion se nám to určitě nevrátilo. Ale při představě pořízení klasického spalovacího auta ty náklady nikdy nevrátí! Takže asi to vždy bude na hraně pořízení dalšího eauta ale i teď vidím, že minimálně lokálně to má smysl hlavně teď, když energie neuvěřitelně rostou nahoru! Nechci konečný výsledek ani vědět, ale myslím si a zhruba počítám, že se spalovákem bychom přišli o podstatně více.
Samozřejmě pořád dokola řešíme emise. Dobře, v podstatě nikam ani diskuze inteligentních lidí nevede. Když toto pomineme jako podstatnou poznámku, mě jako uživatele elektromobilu a jsem schopen využít solární elektrárny co se týče elektromobilu na sto procent. Samozřejmě jsem se musel oprostit od klasiky jako přijedu k pumpě, fouknu tam za 1800 korun benzín nebo naftu a mažu dál. Ano, já bych chtěl toto vše přeskočit. Není to jen tak naplánovat kdy pojedeme eautem a kdy spalovákem. Nakonec, když jsme nad tím opravdu začali přemýšlet, to dopadlo tak, že spalovák vyjel v průběhu roku dvě nádrže a eauto cca 25 tisíc km. Nebudu tady házet čísly a ten kdo nejen přemýšlí o ekologii a o jen lokálních emisích znamená úspora zhruba 40-45 tisíc na palivu zdarma, když započítám pouze nabíjení z FVE. Ano, nebuďme detailisti ve smyslu něco stálo pořízení FVE a eauta a přizpůsobení nabíjení z FVE. Ano, je především boj naučit vlastní manželku pro dodržování určitých pravidel pro maximalizování FVE instalované na střeše domu. Můžu s čistou duší říct: povedlo se. Jezdíme na FVE. Jasně, čekám komentáře ve smyslu: “A co přes zimu?” Máme možnosti nabíjet přes zimu třeba při nákupu nebo ob několik dnů z FVE, protože jsme podstatně zvýšili dojezd cca třikrát oproti původní Ni-Cd baterii. Dobře, když všechno přepočítáme na pořizovací náklady prvního eauta a přestavbu po pěti letech na Li-ion se nám to určitě nevrátilo. Ale při představě pořízení klasického spalovacího auta ty náklady nikdy nevrátí! Takže asi to vždy bude na hraně pořízení dalšího eauta ale i teď vidím, že minimálně lokálně to má smysl hlavně teď, když energie neuvěřitelně rostou nahoru! Nechci konečný výsledek ani vědět, ale myslím si a zhruba počítám, že se spalovákem bychom přišli o podstatně více.